pijl

Drs. Rudi Pinas

 

Psycholoog
Ik maak geometrische kunst
Dichter

Voornemen: realiseren van een eco resort op een betoverend eiland

 

Ik ben geboren in het Marrondorp Moitaki in Suriname. Marrons zijn nakomelingen van mensen, die gekozen hadden om in vrijheid te leven boven de
mensonterende slavernij op de plantages.

Toen ik tien jaar oud was, ging ik als analfabeet in de hoofdstad Paramaribo wonen. Hier ging ik op 11-jarige leeftijd voor het eerst naar de lagere school. Deze doorliep ik in vier jaar en daarna de MULO.

Na de MULO vertrok ik naar Nederland. In 1992 studeerde ik af aan de Rijksuniversiteit Utrecht bij de vakgroep Klinische psychologie en Gezondheidspsychologie.

Ik maak abstracte kunst vanuit een geometrische benadering. Mijn werk bestaat voornamelijk uit lijnen, driehoeken, vierkanten en cirkels. De kunst die ik maak kan het beste worden omschreven als DE KUNST VAN HET VERBINDEN.

Mijn werk is geïnspireerd op de kunstvorm Tembe van de Surinaamse Marrons. Tembe is een algemene benaming voor schilderkunst en houtsnijwerk en omvat veel symbolen, die  liefdesuitingen, uitdagingen en bevestigingen uitdrukken.

Kenmerkend voor mijn werk is dat de kijker met de patronen kan 'spelen' en veel variaties in de figuren kan waarnemen. Het centrale thema in mijn werk is de verbinding. De verbindingen zijn een representatie van relaties tussen menen en tussen groepen. Ik werk voornamelijk met  houten panelen, aluminium, koper; cement en lakverf. Ik schilder; brand en combineer deze twee.

Kunst is mooi, schoon en inspirerend. Met kunst bezig zijn is voor mij een manier van leven geworden. Een enorme drang dringt zich voortdurend op. Die drang genereert positieve energie. Het hele proces van uittekenen van de patronen, schilderen en branden is in zekere zin een vorm van therapie. Dit wil ik aan anderen overdragen, bijvoorbeeld in workshops. Ik probeer de verbinding te maken tussen psychologie en kunst door kunst op te vatten als een cognitieve activiteit. In die activiteit zijn vervat enthousiasme, verdriet, verlangen, seksuele geheimen, pijn, lach etc.

Ecotoerisme
Ik heb een idyllisch en ongerept eiland van 18 hectare aan de bovenloop van de Saramacca-rivier in Centraal Suriname op mijn naam staan. Mijn droom is om een eco resort realiseren op het eiland.

Voor nu organiseer ik op bescheiden schaal trips naar het gebied.